Közlekedési emlékhely, Római kori vízvezeték

 

A közlekedés története az emberiség történetével kezdődött.

Legrégebbi őseink csak a lábukra voltak utalva. Az évszázadok folyamatos fejlődése a közlekedésben is meghozta a szakaszos fejlődést.

A 18. század végi ipari forradalom, a gőzgép és más technikai találmányok a közlekedésben is új lehetőségeket és igényeket hoztak.

A dualizmus időszakában a magyar kormány jelentős szerepvállalásával fejlődött tovább a magyarországi vasúti hálózat.

1880-tól külön törvénnyel támogatták a helyi érdekű vasutak csatlakozását a hálózatokhoz. E kor nagy közlekedéspolitikusa Baross Gábor „vasútminiszter”, aki mind a személy, mind az áruszállításban jelentős tarifareformot hajtott végre. Ez kedvezően befolyásolta a jövedelmezőséget, a kereskedelmet, a mezőgazdaságot, segítette az ipar fejlődését.

DSCF6131 DSCF6132 DSCF6133

DSCF6134 DSCF6135 DSCF6137

DSCF6138 DSCF6139 DSCF6140

Szombathely – Pinkafői vasútvonal

A vasút megjelenéséig a mi elődeink is lovas kocsikkal, szekerekkel közlekedtek a települések között és a megyeszékhelyre. Így jutott el az áru és a postai küldemény is.

Bizonyára sokakban élt ellenérzés, félelem a várható változások miatt, de biztosan sokan várták az új évszázadot, a leendő vasútvonalat.

A „Mi” vasútvonalunk előkészítése 1881-ben kezdődött. Az előkészítést és a helyszíni bejárást követően meghatározták, hogy az érintett 21 település közül melyek kaphatnak állomást vagy megállóhelyet. Végül 12 település kapott állomást ill. megállóhelyet, köztük Bucsu is. (később pl. Csajta, Csém, 1932-ben Sé) 12 állomás lett ugyan, de 93 település több mint 60 ezer fős lakosságát volt hivatott szolgálni.

Az eredeti terv Torony után délnyugatra vezette volna a nyomvonalat, hogy az minél előbb elérje a Pinka-völgyét. Szájbely Gyula rohonczi gróf azonban személyes tekintélyével és jelentős részvényjegyzéssel, és Rohoncz városának nagy támogatásával elérte, hogy a vasút rohonczi kitéréssel épüljön meg. Ez a kitérés hozta meg a lehetőséget Bucsu számára is.

Ezután kezdődhetett az építkezéshez a tőke előteremtése, mely abban az időben is többszöri nekirugaszkodást és részvényjegyzést igényelt.

Baross Gábor a közmunka- és közlekedésügyi miniszter, a „vasminiszter” 1887. december 6-i dátummal adta ki az engedély okmányt: Szombathelytől Pinkafőig 52.2 km-es helyi érdekű gőzmozdonyú vasútra.

Az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződéssel 1921-től a vasút vonal két ország területére került. A vasútvonal több mint 2/3-a Ausztriához került, a magyarországi szakasz 15 km maradt.

1959. december 31-én Bucsuból indult az utolsó szerelvény, ami 20 óra 3 perckor érkezett Szombathelyre.

A Bucsu-i vasúti megálló, az Emlékház (Emlékhely) megörökíti és megőrzi a vasút történelmét, történetét, Bucsu település történelmének egy szakaszát.

Az emlékhely nyitva tartása:

Június – szeptember

Csütörtök 14.00-17.00

Szombat 09.00-12.00

Amennyiben nyitvatartástól eltérő időben szeretné meglátogatni az emlékhelyet, írjon a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre!

Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok!

 

Copyright © 2011. H&Z